In Memoriam von Krolock

A Vámpírok Bálja című musicalt sok országban bemutatták már így gyakorlatilag nincs két egyforma karakter az egyes nemzetek szereplői között. Éppúgy más a magyar, mint a német vagy az amerikai szereplők játéka. De a rajongók és a kritikusok is egyöntetűen állítják, hogy minden idők legjobb Krolock grófját alakító színész nem más, mint a néhai Steve Barton!

Amerikában született 1954-ben és 3 gyermek édesapja. Sokoldalú művész volt, hiszen nem csupán énekelt és táncolt, hanem koreográfus, rendező és tanár is volt. Miután Barton otthagyta a texasi balett főiskolát Európába költözött ahol a Bécsi Raimund Színházban kapott szerepeket olyan musicalekben, mint a West Side Story, Rómeo és Júlia vagy az Evita. A németajkú közönség rögtön a szívébe zárta és nemsokkal később már a Berlini Westend-ben is fellépett olyan szerepekben mint a Jézus Krisztus Szuperszát, Macskák. Londonban az Operaház Fantomjában is főszerepet kapott. 1996-ban a Bécsi Raimund színházban két főszerepet is játszott, az egyik a Szépség és a Szörnyeteg (Szörny) valamint a Vámpírok Báljában (von Krolock gróf) és ezutóbbi szerepéésrt IMAGE (International Music Award Germany) díjjal jutalmazták. Szerepelt még a Tetthely című osztrák krimisorozatban is. A Texasi Egyetem tiszteletbeli tagjának választották és az USA-ban Tony díjat is kapott. 1997-1999 között játszotta Bécsben von Krolock szerepét. 47 évesen, 2001 július 21-én érte a halál a németországi Brémában. Halálával kapcsolatban több verzió is napvilágot látott. Egyesek azt állítják szívelégtelenség végzett vele, mások úgy gondolják öngyilkos lett mert gyógyszeres üvegeket találtak nála. Később a boncolási jegyzőkönyv megerősítette, hogy Barton valóban szedett antidepresszánsokat, de a vérében nem volt kimutatható ahogy alkohol és drog sem, így a halála természetes eredetű. Hamvait szülőfalujában Texas államban helyezték végső nyugalomra.

Anyanyelvi szinten beszélt németül és angolul így az angol nyelvű Vámpírok Bálja demóját is Ő énekelte fel Elaine Caswellel és a német nyelvű musical CD-n is Ő énekel. S hogy mindkét nyelven milyen tökéletesen énekel, meggyőződhettek róla:

Megjegyzések