Bonnie Tyler 60 éves!


Ma ünnepli 60. születésnapját a legnagyobb brit rockénekesnő. Bonnie Tyler hatalmas sikereket ért el, rengeteg díjat begyűjtött, de nem elégszik meg ennyivel, napjainkban is turnézik, és készíti új albumát.

A kis Gaynor Hopkins szegény családban nevelkedett, és egészen kicsi korában elhatározta, hogy kitör a szürke, szegény, egyhangú hétköznapokból. Dalversenyekre jelentkezett, majd meg is nyert egy helyi tehetségkutatót, később éjszakai klubokban énekelt együttesével, és 1975-ben leszerződött Nagy-Britannia egyik legnagyobb zenei kiadójához, az RCA Recordshoz.

Miután felvette a jól csengő Bonnie Tyler művésznevet, már a második kislemezével világszerte a legjobb tíz között szerepelt. Egy évvel később pedig már Brazília, Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada toplistáit vezette.

Két év alatt több mint 10 millió lemez kelt el dalaiból. 1978-ban japán turnéba kezdett, majd 1979-ben megnyerte a World Popular Song fesztivál (Yamaha Song Contest) nagydíját Tokióban. Amerikában és Európában is a legjobb énekesnőnek, illetve az év felfedezettjének járó díjakkal jutalmazták.

A siker csak fokozódott a 80-as években. 1983-ban megjelent Faster Than the Speed of Night című albumával vált a rockzene női ikonjává. Platinaszőke, feltupírozott hajkoronájával divatot teremtett; jellegzetes rekedt hangja miatt, melyet egy hangszálműtét utáni „szövődménynek” köszönhet, sokan a női Rod Stewartként emlegetik. Total Eclipse of the Heart című slágerével Guinness-rekordot döntött, és több mint 25 toplista első helyén szerepelt a világ minden táján. Majd sorra jöttek a listavezető slágerek, mint a Holding Out for a Hero és az If You Were a Woman.

1984-ben elutasította a felkérést, hogy saját hazáját képviselje az Eurovíziós Dalversenyen. A 90-es években a Modern Talking egykori frontembere, Dieter Bohlen vette a szárnyai alá, és 3 eurodisco-rock stílusú nagylemezt készítettek közösen, amelyek arany, platina és többszörös platina minősítést értek el Európa-szerte. 1993-ban Németországban egymillió lemezt adtak el, és ő lett az év énekesnője, lekörözve ezzel Madonnát, Whitney Houstont és Chert. 1998-ban a Warner Musickal történő nézeteltérések miatt a frissen megjelent All in One Voice című lemezét a megjelenés után nem sokkal levették a polcokról, és egészen 2002-ig nem adott ki új lemezt. 2004-ben jött a nagy visszatérés: a Si demain című félig angol, félig francia nyelvű dalából kétmillió példány kelt el, és több országban lett listavezető.

Bonnie Tyler awardroom
A Bonnie által begyűjtött díjak és elismerések

Bonnie Tyler több ízben is elsőnek mondhatja magát, hiszen ő volt az első női énekes a brit toplista élén, az első walesi énekesnő a Billboard lista első helyén, és az első nyugati énekes, aki először turnézott az egykori Szovjetunióban. Eddig 26 duettet énekelt lemezre, többek között Cher, Mike Oldfield és Meat Loaf partnereként. De énekelt már brazil, görög, francia és német énekessel is, előbbi három dal több országban első helyen szerepelt. 1996-ban Németország hivatalos olimpiai himnuszát Vangelis szerezte, míg a hivatalos dal Bonnie Tyler Limelight című slágere lett.

1979-től napjainkig több mint 150 féle válogatásalbum, 100 millió eladott album, 100 kislemez, 19 film betétdal, 16 nagylemez, 11 n1 sláger, 7 Bravo OTTO-díj, 6 életműdíj, 3 Grammy-jelölés és 3 Goldene Europa-díj, 2 American Music Awards-jelölés 1 German ECHO-díj és még számtalan elismerés tanúskodik arról, hogy Nagy-Britannia leghíresebb énekesnője igen gazdag pályafutással a háta mögött még mindig aktívan tevékenykedik. Világszerte koncerteket ad, illetve dalai több musicalben is felcsendülnek. Többek között a hazánkban is méltán népszerű Vámpírok bálja című produkció zenei alapjának egy része is az ő slágerére épült. Többször járt már Magyarországon, legutóbb 2009-ben Győrben adott koncertet.


Megjegyzések