Eurovíziós Dalfesztivál - Bonnie Tyler nyertes vagy vesztes?



Eurovíziós Dalfesztivál 2013.

Szombat este hatalmas parádéval mind a 26 döntőbe jutott ország előadta a saját versenydalát. Eleinte még nehéz volt találgatni, ki vagy kik a legesélyesebbek a győzelemre, de hetekkel korábban a fogadóirodák és az európai előszavazás is azt bizonyította, hogy Dánia a legesélyesebb a győzelemre.

Éppen ezért az eredményhirdetés felénél már nem volt miért izgulni, ugyanis Dánia elhúzott, sorra kapta a jobbnál jobb pontokat. 


Bonnie Tyler nyertes vagy vesztes?

A brit rock legenda tizenötödikként lépett színpadra, de annyira izgult, hogy a dal elején kicsit elcsuklott a hangja.  Ennek ellenére hatalmas ovációval fogadta az a 13 ezer ember, aki a Malmö Arénát megtöltötte. Az énekesnő tökéletes produkciót adott és a leghangosabb az Ő dalánál volt a közönség. Azt gondolná az ember, ha ott ekkora sikere van, akkor hátradőlhetünk, mert valószínű, hogy a TOP10-ben benne lesz. Kettővel később ByeAlex lépett a közönség elé, akik feleannyira sem ujjongtak, mint amikor Bonnie Tyler volt színpadon.

Az eredményhirdetéskor azonban megfordult minden. Bonnie Tyler sokáig egy pontot sem kapott, miközben ByeAlexnek már 20 pontja volt és további pontokat kapott olyan országoktól, akik korábban nemigen szavaztak ránk. A másik idei nagyágyú a Cascada volt, akiket nem jósoltak a legjobbak közé. A német banda az Euphoriára hajazó dalukkal Bonnie Tyler mögött végeztek. Tylernek sikerült összekaparnia 23 pontot. Na de nézzük részletesebben:

Az OAGE szavazáson 119 pontot adtak Bonnie Tylernek így Ukrajnával megosztva került a 7. helyre. A fogadóirodák szintén az 1. és a 7. hely közé várták.  Ennek ellenére 4 pont jött Máltától és 5 pont Spanyolországból. 3 pont Romániától és 1 pont Svédországtól. Íroszág 7, Szlovénia 1 és Svájc 2 ponttal járult hozzá Bonnie Tyler 19. helyéhez. Jogos a kérdés, hogy akkor a 119-ből hogyan lett 23?

A válasz csak sejthető. Akitől a legnagyobb pontokat várta Bonnie, azok nem szavaztak elegen, elégszer. Németország, Franciaország, Oroszország és Norvégia, ahol a legnagyobb rajongótábora van az énekesnőnek, nem adott pontot.  Németországban 18 városban adott teltházas koncertet 2 hónappal ezelőtt, akkor hogyhogy most cserbenhagyták? Persze a telefonos szavazás csak 50%-ban dönt. Inkább az a kérdés, a zsűri vagy a televoting szavazók pontozták le Bonnie Tylert? Vagy a politika? Hamarosan nyilvánosságra hozzák majd a telefonos és a zsűri pontokat is. 


Konzekvencia

A következtetéseket utólag könnyű levonni. Sokan a fórumokon azzal magyarázzák Bonnie Tyler 19. helyezését, hogy nem olyan dalt énekelt, amiben kiereszthette volna a hangját. Továbbá ha már 2 hónapja a Dánokat szajkózzák és őket jósolják győztesnek, akkor miről is beszélünk? Bonnie Tylert nem érdekelte a verseny kimenetele, csak az, hogy ne utolsó legyen. Ez bejött neki. Nagyon izgult, másnap a hivatalos oldalán köszönte meg a rajongóknak a támogatást és elmondta, annyira izgult, mint 1984-ben a Grammy díjátadón. 61 évesen versenyre kelni a sok huszonéves friss előadókkal nem könnyű. De ahogy a magyar kommentátor, Gundel Takács Gábor is felkonferálta, Bonnie Tyler az elmúlt évek során többet tett le az asztalra, mint versenytársai összesen. Ha úgy vesszük, az énekesnő még jól is járt. 120 millió ember tudta meg, hogy még mindig remek formában van és az új lemezének is csak jót tett ez a verseny.  Gratulálunk BONNIE! Szép volt! 




EurAsiavision?

Mi lenne, ha tényleg csak Európa játszhatná ezt a játékot? Vagy ha csak az unió tagállamai? Valószínűleg már unalmas lenne és arra a sorsra jutna, mint a Yamaha Song Contest. 10 éven belül már nevet is válthatna ez a cirkusz Eurasian Song Contest-re. Mit keres itt Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország? Mert Izraelt még csak-csak megérti az ember. Nagy Britannia pedig lehet hogy kiszáll a versenyből a sorozatos kudarcok miatt. Ha  a brit pénzcsapot elzárják, akkor új befektetőket kell találni, akik finanszírozni tudják ezt a versenyt, amelyre olyan országok is neveznek, akiket a gazdasági válság jelenleg is súlyt. Ekkor viszont zöld utat kapnának a perzsa öböl menti országok, akik nagyon örülnének egy ilyen „játékszernek”, mint az Eurovíziós Dalfesztivál.

Na de ne szaladjunk előre. Jövőre valószínűleg visszalép San Marino, akik nem is értem miért indultak eddig? Hol tudnák megrendezni a versenyt? A szomszéd országban? Visszalép még Ciprus, Bulgária és Izrael is valószínűleg.

Na de az érdekes inkább az, hogy kik jönnének? Visszatérhet Csehország, aki évek óta kihagyta a Dalfesztivált. Továbbá Monaco, Andorra és Luxemburg is, vagyis a törpeállamok, akiknek a lakossága sem töltene meg egy stadiont, mert olyan kevesen vannak. De Törökország, Portugália, Lengyelország és Szlovákia is kvalifikálhat jövőre énekest. Sőt, Marokkó is visszatérhet, és akkor adódik a kérdés, még mindig EURO ez a vízió?

Fokozzuk a helyzetet. Tagja az EBU-nak a Vatikán, Egyiptom, Jordánia, Libanon, Tunézia és Algéria is! Tehát bármikor betoppanhatnak versenyzők Észak Afrikából, amire majdnem volt is példa. 1977-ben Tunézia 2005-ben pedig Libanon gondolta meg magát és mégsem indult. 


És akkor most jön az érdekesség, ugyanis MÉG nem tagja az EBU-nak Katar, Kazahsztán, Koszovó, Szíria és Liechtenstein. Ha ezek az országok csatlakoznak, akkor minden joguk meglesz, hogy képviseltessék magukat. A legvalószínűbb Katar lenne, hiszen a perzsa gazdasági nagyhatalom a farzsebéből kifizetné a költségeit a Dalfesztiválnak. Koszovó meglehetősen szegény, Liechtenstein pedig elég kis állam, hogy megérje nekik a csatlakozás és a részvétel. Egyszóval ha Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország versenyezhet, akkor Katar miért ne? 


Az tény, hogy minél több déli vagy keleti ország csatlakozik, annál kisebb lesz az esélye, hogy az alapító országok, akik pénzelik ezt az egész rongyrázást, győzzenek. Nem is emlékszünk római, madridi vagy párizsi dalfesztiválra az elmúlt 30 évből! Csodák csodája, hogy Lena megnyerte a versenyt és Németország megrendezhette 2010-ben, 1982 után újra. Az ötvenes-hatvanas években pedig Hollandia és Franciaország felváltva nyerte meg a versenyt éveken át. Mostanra pedig már eljutottunk oda, hogy Bakuban is rendeztek Eurovíziót. Nem csodálkoznék, ha 10 éven belül Dohában rendeznének dalversenyt és ők is egy év alatt építenék fel a rendezvény helyszínét, mint az azeriek a Kristálypalotát.  

Összességében ez a politikai és szimpátiaszavazásos rendszer még mindig működik és töretlenül népszerű. Csak az 5 alapító ország töpreng, hogy mit is tegyenek, hogy visszavigyék a versenyt Nyugat Európába. Számomra már kezd unalmassá válni, hogy Skandinávia nyer. 1999-től napjainkig 6 alkalommal nyert valamelyik Skandináv állam plusz egy-egy alkalommal Észtország és Lettország. Remélem jövőre Dániában történik valami még emlékezetesebb.

Megjegyzések