Rocks and Honey album értékelés - So So Gay

A So So Gay LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű) weboldal egy igen jó értékelést készített Bonnie Tyler legújabb albumáról. Az 5 csillagos értékelés itt olvasható magyarul.





Attól függetlenül, hogy Ő képviseli május 18-án az Egyesült Királyságot az Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben,a 2013-as év igen jelentős a brit rock legenda számára, aki a Total Eclipse of the Heart és a Holding Out for a Hero című slágereivel aratta legnagyobb sikerét a nyolcvanas években. Legújabb albumát Nasvilleben készítette David Huff segítségével. Az album elkészülte után Bonnie Tylert választották az idei Eurovízió képviselőjének. Ez minden bizonnyal szerencse Tyler számára, az énekesnőt a 80-as évek óta nem látott médiaérdeklődés övezi. 

A Rocks and Honey minden bizonnyal csalódást okoz majd egyeseknek, akik epikus Jim Steinman dalokra számítanak. Ehelyett egy átfogó, művészi country-rock stílusú albumot kapnak,  amely visszatér a gyökerekhez, az énekesnő 70-es évekbeli időszakához. Az album nyitó dala rögtön egy bummal kezdődik, a This is Gonne Hurt egy jó kis régimódi rock dal.

Egy kemény rock alapú bevezető után a himnusz szerű Sunshine következik. Könnyed, szinte nyárias érzésekkel teli dal, amelyben egy nő felfedezi a boldogságot a maga „napfényében”.  Bár a történet alapvetően inkább szomorú, Ő elhatározza , hogy az életét napfényben éli, így a dal pozitív csengésűnek hat. Könnyed hangzás a nyitódalhoz képest és fülbemászó kórus, amelyet ellenállhatatlanul dúdolni kezd az ember.  Ez a dal a nyár pillanatait idézi  és egy üveg sört. 

Következik a Believe in Me, amit az elmúlt hónapokban már biztos hallott mindenki, vagy  Graham Norton  TV és rádió műsorában vagy a This Morning műsorban a BBC-n vagy bárhol.  Ebben az esetben a fülbemászó dallamokkal és átkötésekkel, szelíd hangzással és szárnyaló vonósokkal hallhatták. Az album verzió tartalmasabb, mint az Eurovíziós változat, amelyben a második verse rövidebb. A teljes verzióban a kórus kellemesebb. Az átkötés pedig („mit fogsz csinálni, ha a hajó süllyed” vagy „amikor segítségért nyúlsz de nincs senki”) mi más lehetne, mint dicsőséges? 

Innentől kezdve pedig minden egy kellemes country vonalon folyik tovább. A What You Need from Me egy lágy duett Vince Gillel, lágy ütemekkel és akusztikus gitárral. A témája  egy kudarca ítélt kapcsolat. Ennek ellenére lágy hangzás és gyengéd vokál hallható. A két művész hangja együtt és ez a sóvárgó érzés együtt Dolly Parton korai korszakát idézi. 

Az album ötödik dala a Crying olyan, mint ha Shania Twain Woman in Me című dalát hallanánk, teljesen pozitív értelemben. Ismét egy dal egy rosszul működő kapcsolatról.  Bonnie Tyler védjegyévé vált karcos hangja itt érezhető igazán.  Az előadásmódnak köszönhetően a dalban hallható érzelmi intenzitás teljes mértékben hihető.

Tovább hallgatva country hatás és hangulat keveredik újra. A Little Superstar egy újabb himnusz olyan érzésekkel, mint a Sunshine.  A zongora intro úgy hangzik, mint a The Script együttes egyik slágerének bevezetője. Ettől a ponttól kezdve határozottan felrázza a tempót a  Flat ont he Floor című dal, gitár riffekkel és reszelős, csikorgó hozzáállással olyan, mint több, tipikus Bonnie Tyler dal. Ez elvezet minket a kiemelkedő balladához, az All I Ever Wanted-hez. Ha szükséged van egy igazi power balladára, akkor itt van.  A csodálatosan megírt szöveg egy egy lenyűgöző élményről mesél.  Ez egy tökéletes popdal és elgondolkodtat, hogy vajon lehet olyan jó, mint az Eurovíziós dal, a Believe in Me?
Miután az All I Ever Wanted szédítő magasságba repíti a hallgatót, nem lenne könnyű elveszíteni a lendületet, de a Rocks and Honey  fenntartja az érdeklődést egész könnyedén. 

A Stubborn egy kellemes hangulatú, könnyű ballada.  

Kockázatos lenne túl sokat használni a himnusz kifejezést, azonban a Love is the Knife című dalra szintén igaz. Erős ütemek, erős  vokál és érett dalszerző.  „Volt egy törhetetlen szenvedélyünk / Két szív még soha nem volt ilyen közel / De most  a hegek félreismerhetetlenek” – ez olyan intenzitással és hatalommal bír, hogy csak egy bevált és világi énekes adhatja elő így.  Ez ismét az a fajta dal, amelyben kifejezetten jól érvényesül Bonnie Tyler védjegye. 

A Rocks and Honey egyetlen potenciálisan gyenge láncszeme az album vége felé hallható Mom című dal. Ez talán azért van, mert pont az ál-gospel rock Lord Help Me és a vidám countrydal, a You Try közé került., amely hitről, erőről szól, és hogy kövessük az álmainkat. 

A You Try kissé giccses és közhelyes de így is csodálatos, köszönhetően lelkesítő gospel kórusnak, amely valóságos különítményként ügyesen támogatják a háttérből Bonnie Tylert és a kezükkel tapsolják az ütemet. 

Összességében a Rocks and Honey teljesen szembeszállt az elvárásainkkal. Sok dal nevetségesen fülbemászó vagy csodálatosan könnyű hallgatni . A szilárd vokális bátorságot az erős dalszerzők és a kiváló zenei rendezés támogatja. Talán még hozzáteszem, hogy nem lehetünk elég boldogok, hogy Bonnie Tyler képviseli az Egyesült Királyságot az Eurovíziós Dalfesztiválon és nem csak az a tény, hogy  csodálatos önmagában, hanem tény, hogy az új, countryval átitatott albuma  is nagy figyelmet kap. Megéri hallgatni!

Ének: *****
Dalszerző: *****
Produkció: *****
Összhang: ****
Összességében: *****

Összefoglaló: A Rocks and Honey kiemelkedően hallgatható keveréke a rock és a country zenének , amely megmutatja , hogy Tyler hangja még mindig a legjobb.  Az album  üde, kellemes és letisztult. 

 Bonnie Tyler továbbá a Gay Time Magazinban is helyet kapott két oldalon. A magazinban Eurovíziós blokk található. Interjú olvasható Bonnie Tylerrel, Graham Nortonnal és az 1997-es brit győztessel. A címlapon pedig a 2011-es Nagy Britanniát képviselő Blue együttes egyik biszexualitását nyíltan felvállaló Duncan James pózol meglehetősen erotikusan. 

 


Megjegyzések