Andrea Bocelli és Bonnie Tyler letiltott duettje - még reménykedünk hogy egyszer hallhatjuk

Valamikor a kilencvenes évek közepén, amikor Andrea Bocelli még csak felívelő pályán volt, túl a Sarah Brightmannel közös duettjén (Time to Say Goodbye) az olasz tenor kiadója szeretett volna egy újabb, legalább olyan sikeres duettet, mint a fent említett sláger. Olyan dalt szerettek volna, ami az egész világot meghódítja majd. A dal elkészült és eredeti olasz címe, "Vivo Per Lei" volt.

Andrea Bocelli és Bonnie Tyler ... akár így is kinézhetne a maxi CD borítója



Andrea Bocelli lemezkiadója (máig) a Milánói székhelyű Sugar Music. A kiadó elnöke Caterina Caselli Sugar, aki a hatvanas években szerzett magának hírnevet a San Remo-i Dalfesztiválon. Énekesi karrierje hamar beindult és nemzetközileg is ismert sztár lett. A hetvenes években már producer lett és fiatal zenészek karrierjét egyengette. 1970-ben férjhez ment Piero Sugarhoz majd 1974-ben végleg befejezte az éneklést és csak a produceri munkát választotta. Az első általa menedzselt énekes Zucchero volt, a fordulópontot azonban a "Miserere" (Könyörgés) című lemez jelentette, amelyen hatalmas ötletként a blues-énekes Zucchero a 20. század végi, olasz belcanto királyával Luciano Pavarottival együtt énekel. A lemez millió példányban fogyott el szerte a világon és a slágerlistákon a legjobb 10 közé került.Később felfedezte és menedzselte többek között Eros Ramazottit és Andrea Bocellit is. Aki ma Olaszországban nemzetközi sztár akar lenni, az Caterinához megy. Határozott, kemény nő hírében áll. Éppen e tulajdonsága miatt is ragaszkodott ahhoz, hogy a "Vivo Per Lei" átütő siker legyen nemzetközi szinten.

Lévén, hogy duettről van szó, először a teljesen olasz nyelvű dalt rögzítették, amelyben Bocelli az olasz Giorgiaval énekel. A dal 24. lett Olaszországban. Később német nyelven adták ki, amelyben Judy Weiss volt a vokalista, aki német nyelven, Bocelli pedig olaszul énekelt. Csakúgy, mint a  francia és portugál verzió is bilinguális lett. A franciát Hélene Segarével, a portugál verziót pedig a brazil énekesnővel, Sandy-vel. Bocelli a spanyol verziót leszámítva, mindegyik dalban olaszul énekel. Marta Sanchezszel azonban spanyolul énekelnek. A dal természetesen a toplista első helyére került Spanyolországban. A francia verzió Franciaországban, Belgiumban és Svájcban volt number one.

De olasz-angol verzió is készült, mégpedig Bonnie Tylerrel. A dal az énekesnő 1998-as All In One Voice című albumán szerepelt volna. A CD gyártása előtt azonban a Sugar Music vezetője, vagyis Caterina Caselli megvétózta a megjelenést arra hivatkozva, hogy nem hisznek a dal sikerében Bonnie Tylerrel. Ezt Bonnie Tyler mondta egy interjúban 2014-ben. Egy még korábbi, 1999-es interjúban Bonnie azt mondta, hogy ez sláger lett volna, csodálatos dal és reméli, hogy egyszer majd mindenki hallhatja.

A Sugar Music és Bonnie kiadója, az EastWest/Warner Music nem jutottak dűlőre, így az All In One Voice a "Vivo Per Lei (Live for Love)" nélkül jelent meg, annak ellenére, hogy az akkori internetes webáruházakban szerepelt a dallistán és 30 másodperc erejéig bele is lehetett hallgatni. Bonnie Tyler albuma így a megasláger-gyanús dal nélkül nem lett átütő siker. Az énekesnő és kiadója közötti viszony is megromlott, nem volt promóció és nagyon kevés példányszámban jelent meg. Ez az egyetlen Bonnie Tyler album, ami egyetlen egy toplistára sem került fel. Bonnie és a kiadó felbontották a szerződést.

Az 1998-as All In One Voice album, amelyről még a gyártás előtti pillanatban lekerült a duett
A "Vivo Per Lei (Live for Love)" a Sugar Music tulajdonában van, de Bonnie Tylernek otthon egy promóciós lemezen megvan a felvétel teljes egészében, így csak a szűk családi köre hallhatta a dalt eddig. De a rajongók nem adják fel. Bíznak benne, hogy egyszer, a közeljövőben megjelenik valahol valamilyen formában. Akár Andrea Bocelli egy válogatáslemezén, mint ritkaság, akár Bonnie Tyler egyik best of lemezén. Ehhez persze az kell, hogy valamelyik kiadó megvásárolja a dal licenszét és megjelentesse. Erre leginkább a Sony Musicnak lenne esélye, pénze és persze akarata, hiszen Bonnie Tyler fél életműve a Sony Musicnál van. Na meg persze kérdéses, hogy a 71 éves Caterina Caselli vajon engedélyezné e a dal nyilvánosságra hozatalát 20 év elteltével, hiszen több mint valószínű, hogy annak idején, ő volt az, aki letiltotta.

A rajongóknak addig is marad az a fél perces részlet, amit annak idején valakinek sikerült lementeni egy online zeneáruházból.

CSATLAKOZZ A FACEBOOK CSOPORTHOZ --> Andrea Bocelli & Bonnie Tyler 

ANDREA BOCELLI 2017 NOVEMBER 24-ÉN A BUDAPEST SPORTARÉNÁBAN AD KONCERTET.

A Bonnie Tyler Magyarország és a Bonnie Tyler Fans UK közös Facebook oldala a dal népszerűsítésére.


ANDREA BOCELLI featuring BONNIE TYLER - Vivo Per Lei / Live for Love



ANDREA BOCELLI featuring Giorgia - Vivo Por lei


ANDREA BOCELLI featuring MARTHA SANCHEZ - Vivo Por Ella

Megjegyzések